2012. december 12., szerda

The Victoria's Secret

Gondoltam megér egy bejegyzést az év általam legjobban várt műsora a Victoria's Secret divatbemutató, ha már úgyis van blogom amire kitehetem... A show-ról a következő posztban fogok írni, most egy kis bemutatás következik.
Nos mindenki tudja rólam, hogy imádom az eseményt, a márkát, az egész csilli-villi "parasztvakítást" amit megvalósít. Oltári sok fantáziát, pénzt, munkát és lelkesedést ölnek bele a tervezők/modellek/filmesek minden évben, hogy aztán nagyjából 40 percig leesve maradjon az állam (Ugye, hogy mi mindent lehet énközpontúan is nézni XD ). Imádtam minden évben, és ez most sincs másképp.Ha valaki nem ismerné a márkát/eseményt, annak leírom, hogy a Victoria's Secret egy népszerű fehérnemű márka az USA-ból. Bugyin, melltartón kívül persze rengeteg terméket adnak még el, köztük hálóruhát, fürdőruhát, cipőt, parfümöt, kozmetikumokat, sminktermékeket, stb. Van egy almárkájuk is (van ilyen szó???) a PINK, ami a tini korosztálynak kínál hasonló holmikat (bár szerintem förtelmes, hogy mit gondolnak a tinikről, mert a PINK cuccok nagy része rémes és sztereotip). A márkanév megihletője Victoria királynő alsóneműje volt (legalábbis én így olvastam valahol, de lehet kamu), és egy Roy Raymond nevű úriember alapította köré a céget 1977-ben. A VS (ezután így fogok hivatkozni) hitvallása, hogy a éreztetni kell a nőkkel, hogy szexik, különlegesek és magabiztosak, és nagyjából ennyit a marketingről, mert szerintem a márkát a gyönyörűbbnél gyönyörűbb modellek adják el. Mára már rengeteg VS bolt van nemcsak az USA-ban, de szerte a világon, emellett lehet internetről is rendelni (ha véletlenül valakit csak a távolság rémisztene el).

VS Katalógus:
A legnagyobb ötlete a cégnek kezdetben talán a katalógus kiadása volt, hiszen mi lenne nagyobb hírverés egy márkának mint egy csomó ízlésesen alul öltözött vonzó nő egy igényes katalógusban. Egyrészt azt üzeni a nőknek, hogy "ha megveszed, te is érezheted magad ilyen csábosnak", másrészt a férfiak egyik legkedveltebb mellékhelység kelléke lett (ha érted mire célzok, vagyis nem csak én, mert ez egy csomó filmben előkerült).

VS Angyalok:
A másik nagy ötlet a saját celebek kitermelése volt. A VS híresen gyönyörű modelleket alkalmazott mindig, és - amiért én nagyon becsülöm őket - belátták, hogy bizony a kissé teltebb (értsd: normális embernek még mindig soványnak számító, viszont már alakkal rendelkező) modelleken jobban mutat a fehérnemű, mint az anorexia csodákon. Ráadásul nem volt kezdetben nagy presztízse a modelleknek, jóformán lélegző próbababák voltak, de a VS másképp látta őket. Fogtak néhány modellt, és leszerződtették őket állandó reklámarcnak, úgynevezett Angyalnak és ezután nemsokkal sztárok is lettek. Az első Angyalok Helena Christensen, Karen Mulder, Daniela Peštová, Stephanie Seymour és Tyra Banks voltak. A csapat máig folyamatosan cserélődik, de a köréjük épített fantáziavilág azóta sem kopott meg, sőt! Nagyon sok modell a VS-nek köszönheti fényes pályafutását.
És hogy mit is csinálnak pontosan? Nos egyrészt szerepelnek a TV reklámokban, velük készítik el a katalógusképeket, ott vannak minden boltmegnyitón, új termék bemutatón, hivatalos megjelenéseken, előfordul, hogy kizavarják őket a boltokba, hogy pózoljanak néhány vásárlóval (mutatva, hogy ők is egyszerű, közvetlen nők) és természetesen úton-útfélen ódákat zengenek a VS-ről.
Jajjj, hogy nem is mondtam miért angyalok....Nos nem tudom, hogy mikor és hogy kezdődött, de a fehérneműk mellé angyalszárnyakat is kaptak a modellek, és ez annyira szép és fantáziadús volt, hogy később egyre több és nagyobb és díszesebb szárnyakban pompáztak a hölgyek.

A jelenlegi angyalok:


A Fantasy Bra:
A VS ötlete volt, hogy minden évben készítenek egy eszméletlenül drága melltartót, amit drágakövekkel, nemesfémekkel és mindenféle jóval díszítenek, ami tulajdonképpen a cég évi műalkotása lesz. Kezdetben csak rápakoltak egy melltartóra egy csomó gyémántot, majd igyekeztek drágábbat és drágábbat kihozni, majd úgy döntöttek, hogy az egészet nemesfém vázra rakják és így hihetetlen árcédulákat értek el. Én úgy tudom, hogy aukción sózták el őket, de lehet, hogy megtartott néhányat a VS, őszintén szólva nem tudom. Természetesen ezeket a melltartókat egy angyal mutatja be minden évben (először a katalógusban, aztán a divatbemutatón). Az megint kérdéses, hogy mi alapján választják ki az aktuális hölgyet, de tippre népszerűség szerint.

Az eddigi millió dolláros melltartók:

Divatbemutatók:
A VS 1995-ben szervezte az első divatbemutatóját a Plaza Hotelben és azóta minden évben előrukkol egy látványosabbnál látványosabb kifutós rendezvénnyel. Az első években kommersz bemutatókat adott a vállalat, azonban 1999-ben úgy döntöttek, hogy a nagyközönség elé állnak a kollekciójukkal és élő adásban mindenki megnézhette az interneten és a hirdető kivetítőkön az eseményt. Mivel újságokban és a Super Bowl alatti reklámszünetekben hirdették előre az eseményt, így rengeteg nézőre tettek szert. Ekkor már próbálták közönségbaráttá tenni a bemutatót, és angyalszárnyakat adtak a modellekre és témát adtak a szegmenseknek. 2000-ben megismételték az előző évi sikerprodukciót, ez évben Cannes-ban.
2001-ben az ABC csatorna közvetítette először televízióban a show-t, immáron komplett esti kikapcsolódásnak szánva. A műsorvezető Rupert Everett volt, aki végigkalauzolta a közönséget a színfalak mögött, beszélgetett - hülyéskedett a modellekkel, majd Andrea Bocelli és Mary J. Blige fellépése után következett a bemutató.
2002-ben a CBS átvette a műsor sugárzásának jogát és ezzel a VSFS bebetonozódott a karácsony környéki állandó műsorok közé. Azóta csak egy évben nem rendezték meg (2004-ben), mert akkor úgy döntöttek, hogy show helyett körbeturnéztatják a VS angyalokat Amerikán.
A bemutató általában 5-6 szegmensre tagolódik, amik egy téma köré megálmodott kollekciót vonultatnak fel. Pl. cirkusz, vízalatti világ, balett, country, elvarázsolt erdő, karácsony, stb. Nade itt nem megszokott divatbemutatóról van szó, hiszen a "ruhák" jelen esetben fehérneműk, melyeket kiegészítőkkel, szárnyakkal, ékszerekkel tesznek kosztümössé. A modelleknek nem csak fegyelmezetten kell járniuk, hanem itt nekik kell csinálni a show-t. Integetnek, puszit dobnak, táncolnak...szóval aranyosak. Néhány szegmenst élőzenekarral, vagy tánckarral szoktak még pörgősebbé tenni, de általában a konzerv zene is minőségi. Két szegmens között színfalak mögötti videókkal, interjúkkal, kisfilmekkel és fellépőkkel szokták szórakoztatni a népet. Eddig Phil Collins, Marc Anthony, a Destiny's Child, Sting, Mary J. Blige, Eve, Ricky Martin, Seal, Chris Botti, Justin Timberlake, Will i Am, a Spice Girls, Usher, a Black Eyed Peas, Akon, Katy Perry, Kanye West, a Maroon 5, Jay-Z, Nicki Minaj, Rihanna, Bruno Mars és Justin Bieber járt a VS kifutóján. Az utolsó szegmens után minden modell újra a színpadra vonul és elbúcsúzik a közönségtől.

A modellek:
Sajnos a divatszakmában a modelleknek nem nagyon van lehetőségük a személyiségüket megvillantani, ugyanis azért fizetik őket, hogy minél inkább egyformák és üresek legyenek (hogy könnyebben érvényesüljön rajtuk a ruha). A VS ennek ellent mond és direkt karakteres és élénk modelleket válogat össze minden show-ra, hiszen a szórakoztatás a legfőbb cél. Jelenleg a VS kifutóján végig lejteni elég nagy megtiszteltetésnek számít az iparban, főleg, ha a modell orra alá tolnak egy zsíros kis szerződést is (értsd: hivatalos reklámarc státusz x évig). Vannak modellek akik szinte a kezdetektől szerepelnek, vannak azonban egyszer feltűnőek is. Összeszedtem a legtöbbet "sétáló" lányok neveit, ha valakit érdekel:

12 show-ban:
Adriana Lima (1999 – 2012.)
Alessandra Ambrosio (2000 – 2012.)

11 show-ban:
Heidi Klum (1997 – 2009.)

9 show-ban:
Karolina Kurkova (2000 – 2010.)
Tyra Banks (1996 – 2005.)

8-ban:
Izabel Goulart (2005 – 2012.)

7-ben:
Isabeli Fontana (2003 – 2012.)
Caroline Winberg (2005 – 2011.)
Julia Stegner (2005 – 2011.)
Gisele Bundchen (1999 – 2006.)

6-ban:
Doutzen Kroes (2005 – 2012.)
Miranda Kerr (2006 – 2012.)
Behati Prinsloo (2007 – 2012.)
Candice Swanepoel (2007 – 2012.)
Lindsay Ellingson (2007 – 2012.)
Selita Ebanks (2005 – 2010.)
Ana Beatriz Barros (2002 – 2009.)
Angela Lindvall (2000 – 2008.) 
Oluchi Onweagba (2000 – 2007.)
Naomi Campbell (1996 – 2005.)
Stephanie Seymour (1995 – 2000.)

5-ben:
Erin Heatherton (2008 – 2012.)
Flavia d’Oliveira (2006 – 2011.)
Rosie Huntington-Whiteley (2006 – 2010.)
Carmen Kass (1999 – 2008.)
Fernanda Tavares (2000 – 2005.)

4-ben:
Lily Aldridge (2009 – 2012.)
Liu Wen (2009 – 2012.)
Maryna Linchuk (2008 – 2011.)
Morgane Dubled (2005 – 2008.)
.....és még sokan mások.

Érdekességképpen megemlítenénk, hogy az ember az "alulöltözött modellek" kifejezés hallatára rögtön arra gondol, hogy a pasiknak biztos tetszeni fog, PEDIG NEM! Én is belefutottam már ebbe a dologba. Persze nekem a kosztümök meg a csillogás miatt tetszik, de általában a hímneműeket nem lehet ezzel sokáig a képernyő előtt tartani. Az indoklás az volt, hogy túl soványak a lányok és ezért nem tetszenek. Nahát!

Nos ennyi lett volna a VS szösszenetem. Remélem értékeli valaki az általam készített tablókat és összesítéseket, mert volt egy kevés munkám benne. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése