2010. február 5., péntek

Pilot: Fear Itself 1x01

Ma megörültem mikor láttam, hogy "A félelem maga" újra visszaköltözik az AXN műsorára. Azonban rögtön csalódnom kellett, hiszen csak az 1. részt adták le újra, a többit ki tudja mikor nézem meg...(márha egyáltalán valaha sikerül). Igazából az ilyen műsorszerkesztési módot sose értettem, valószínűleg nem is fogom. Node ez egy kritika lenne, úgyh ne ragadjunk le a részleteknél. Maradok a témánál:

Maga a sorozat egy antológia-sorozat. Aki nem tudná, hogy pontosan mi is ez (én se tudtam sokáig magát a fogalmat): Olyan történetek összessége, melyet nem köt össze átívelő történet- vagy karakterszál, csak az azonos hangulat, vagy műfaj. Jelen esetben a horror műfaji követelményei ragasztják össze a részeket egy teljes sorozattá. Hogy a későbbiekben milyen részek lesznek, azt nem tudom. Ha valaki olvassa ezt (kétlem) megírhatja kommentben.

A kezdés egészen korrekt volt. Lerobban a kocsi néhány pasi alatt, aztán segítség kell nekik, amit a közeli lerozzant állapotú lakókörnyezetben(?) akarnak megtalálni. Itt kell megjegyeznem, hogy ki az a hülye, aki egy ilyen látvány ellenére is jót remél?! (Ez annyira tipikus horror-filmes...én húznék a francba.) Node ami a szereplőknek rossz, az a nézőnek jó, elvégre horrort nézünk. Összetalálkoznak az itt élő szőkeségekkel, akik nagyon barátságosan fogadják a fiúkat (legalábbis megpróbálják). Innen jön a közhelyparádé. Megtörténnek az első halálesetek, szájbevarrások és egyéb fincsi dolgok, aztán kiborul a bili, jön a szörny, meg a baltázás. A baj, hogy annyira nincs idő a karakterekre, hogy nem érdekel ha meghalnak. Végül meg Happy End, aztán mégse. Papírforma. Történetben nem keltené fel a figyelmem, mert egyszerűen már unalmas. Száz meg egy ugyanilyen tré horrorfilmet lehet megtekinteni a Movies24 és Film+ csodálatos filmkínálatában. Az érdekessége csak az, hogy sorozat.

Látványt kapunk viszont rendesen. No nem a vérben úszásra gondolok, hanem a sminkre, a ruhákra és a kellően bizarr díszletre. Mindezek elegye és a jó zene megadja a hangulatot. Ki kell emelnem a nagyon tetszetős főcímet. Sajnos mostanában nem szeretnek főcímet készíteni, vagy csak ezt akarták divatba hozni... Én úgy gondolom, hogy egy sorozatnak legyen egy rendes főcíme. Egyszerűen kell egy "himnusz" amire vár az ember, hogy felcsendüljön jelezve, hogy kezdődik az általa szeretett történet következő epizódja. Nos ennek a sorozatnak kellően adja a hangulatát a főcím és szépek benne a képek (mármint olyan horror módon, ennyire nem vagyok elborult), és nem gagyi. Aki szereti a horrort, az nyugodtan megpróbálhatja. Különösen ajánlott az alkalmi nézőknek, hiszen nem számít, hogy sorban nézik-e az epizódokat vagy kihagynak-e belőle.

**********Vigyázat SPOILER veszély!:**********

Az első rész sztori-bukdácsolását szeretném még egy kicsit boncolgatni. Először is a lányok: Hogyhogy nem találják őket a fiúk furcsának? Minden egyszerűségük és viselkedésbeli rémisztőségük ellenére mindnek a szexen jár az esze. Persze a legcsendesebből lesz a pszichopata, és hamarosan kivillantják a nem túl vonzó állati énjüket. A motiváció felettébb érdekes: Azért áldozzák fel az idetalálókat (Jah, h nem mondtam? mert igen, a lányok intézik el, hogy a szörny nyammoghasson egy kis nasit.), hogy ne menjen a szörny másokat terrorizálni, csak őket. Nem tudom igazából eldönteni, hogy most ennyire hülyék, hogy nem mennek el, vagy ennyire szeretik azt a valamit.
Nah és hogy mi is a szörny? Na kinek jut eszébe először a világ legközhelyesebb gonosza akit egy horrorban ki lehet nyírni? Amit megtudtunk: Hogy valami zabálja az embereket, harapással megfertőzi őket és átalakulnak, úgy mozog mint gollam, kb. a társadalmi beilleszkedési szintje is rá hajaz, és szemmel láthatóan nem emberi lény. Nah mi ez? Vámpír. Igazából nem is kellett nagyon magyarázni a szereplőinknek, hogy most mi van. Ezen meglepődtem. Lehetett volna vérfarkas is, vagy wendigo, vagy zombi, vagy valami voodoo szarság. De persze rögtön levágta mindenki a témát, hogy vámpír. Biztosan ebből doktoráltak. (A vámpírság közhelyről majd külön írok.) Természetesen kinyírták. A lány és a fiú megfogták egymás kezét és a vámír testét nyaldosó lángokon merengve szebb jövőről álmodoztak. Ugye milyen romantikus? Nem, nem az. Különösen, hogy még a befejezésbe is belesűrítették a nyitott kérdést: A lány gonosz?

**********SPOILER VÉGE!:**********

Összességében tehát felejthető, nem kötelező darab. Én mindenképp csekkolom a következő részt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése