2010. február 12., péntek

Vámpírság - a tiniborzalommá vált kultusz

Ígértem, hogy a Twilight kapcsán felkapott témáról bővebben is fogok írni, hát megteszem. Előre mondom, hogy az Alkonyat könyveket megvettem, de még nem olvastam el. A következő véleményt az első filmről, és általánosságban az alapsztoriról írom. Ha a könyvben minden általam fikázott dolog 180 fokban eltér, akkor írok egy "én kérek elnézést" bejegyzést.

Mostanában gyakran foglalkozik a média ezzel az "új tini járvánnyal". Én is olvastam erről írt cikket, néztem riportot, hallgattam rádióműsort. És mi az amit leszűrtem? Nagyjából annyit, hogy akik ezeket a tudósításokat készítették azokat csak a leadott anyagért járó fizetés érdekelte, a vámpírkultusz (és ami mögötte van) egy cseppet sem. Na nem képzelem hobbiból a sötétség gyermekének magam, hogy most itt mindenkit kioktassak, de azért egy józan kritikát szeretnék írni jelenségről.

Tehát mi is az a vámpír?
Egy olyan élőhalott lény (többnyire ember, de vannak elfajzottabb sztorik is), amely állati- vagy embervéren él, természetfeletti erőkkel rendelkezik, esetlegesen állattá tud válni, hatalma van az emberek felett és főleg a keresztény időkben használt kivégzési módokkal lehet megölni (karóba húzás, lefejezés, máglya). Tehát alapjába véve ez egy félelmetes szörny volt a kezdetekben. Aztán 1897-ben megjelent Bram Stoker "Drakula" c. regénye alkotta újra a legendát. Majd Drakula alakja az idők folyamán egyre csak változott, csábítóbb, fiatalabb lett és kiveszett belőle a szörnyszerűség. Mire elérkeztünk a Twilight-rettenetig már maga Drakula is eltűnt a süllyesztőbe, helyette nagyon emócionális tinik hordják érdemtelenül a "vámpír" címkét. Ezt a változást - a már említett cikkekben - annak tudták be, hogy a nők vágynak a romantikára és egy vámpírsztori a maga sötét, titokzatos és bűnös módján megadja azt az élvezetet amit az életben sose kapnának meg. Ez igaz. Én is szeretem ezt a kultuszt. De fura, hogy ezt a kijelentést pont a Twilight kapcsán ejtették el. Tényleg egy ilyen Edward féle kell a mai lányoknak?!

Mert sajnos ki kell, hogy jelentsem: A Twilight olyan a vámpírtörténetek mezején, mint az alkoholmentes koktélok az itallapon. Mutatós, külsőre olyan mint az eredeti, könnyen emészthető, de semmilyen tartalma nincs. Egy tanácsom van a vámpírsztori szüzeknek: az "alkoholmentes" Twilight után (de jobb lenne előtt) nézzenek egyéb feldolgozások után is, különben sose tapasztalják meg a kultusz igazi ízét.

Íme egy kis ízelítő a filmes vámpír-svédasztalról:

Aki a klasszikus verziót szereti, annak ajánlom első körben a Nosferatu-t. Igaz némafilm, és nem mai darab (1922), de aki fanatikus annak ajánlott. Továbbá kötelező darab az Interjú a vámpírral (1994) is, amiben Brad Pitt gondoskodik a szívtiprásról. Hasonló szemlélettel a Drakula 2000 (2000) operál még, de lényegesen modernebb köntösben.


Illusztrációk: Nosferatu és Interjú a vámpírral

Aki vicces kedvében van, annak ezek paródiái is biztosan tetszeni fognak, mint pl. a Vámpír Brooklynban és a Drakula halott és élvezi 1995-ből.


Illusztrációk: Vámpír Brooklynban és Drakula halott és élvezi

A vámpírok nemcsak férfiak, nők is lehetnek. Ebből legismertebb a A kárhozottak királynője (2002). Nekem különösen Aaliyah kosztümjei és a díszlet tetszett, de alapjában véve elég felejthető alkotás. Csak a sokszínűségért említettem meg.


Illusztráció: A kárhozottak királynője

Persze volt aki másképp közelítette meg a témát, és levadászandó szörnyként jelenítette meg a vámpírokat. A legismertebb ebből a felfogásból a Buffy, a vámpírok réme film (1992) és később a sorozat (1997 - 2003). Továbbá az Alkonyattól pirkadatig (1996) és a meglepően egyforma sztorival rendelkező társaik. Érdekes ezek közül a John Carpenter: Vámpírok (1998), melyben James Woods keménykedik (Shark című sorozatból ismeretes) és a Vámpírok: A gyilkos csapat (2002), amiben Jon Bon Jovi a faszagyerek (de az elvárások ellenére sem fakad dalra). Hasonló "Zs" kategóriás A sivatag vámpírjai (2001) Kerr Smith főszereplésével és a Rajzás (2007) Lucy Liu-val. Igazából ezen filmek csak az akcióra és a vérre mennek, úgyhogy ne várjunk romantikus hősöket tőlük (kivétel a Buffy).


Illusztrációk: (1) John Carpenter: Vámpírok, (2) Vámpírok: A gyilkos csapat és (3) A sivatag vámpírjai

Van azonban ahol teljesen modernizálták a legendát, hogy eladhatóbb, mozgalmasabb, látványosabb legyen és megállja helyét a mozivásznon (vagy a TV képernyőn). Ezen újragondolások leghíresebbikjei a Penge (1998 - 2004) és az Underworld (2003 - 2009) trilógiák. Menő bőrszerkók, bazi nagy fegyverek, tökös dumák váltották fel a visszafogott eleganciát ami a vámpírokat eddig jellemezte. És ez nem volt rossz. Mielőtt maradinak titulálnátok elmondom, hogy szeretem az újító jellegű filmeket. És újítás terén megtették amit elvárt az ember. Ezzel újraélesztették az egész mítoszt és kiszélesítették a téma iránt érdeklődők körét. Ilyen próbálkozás volt még a Van Helsing (2004) és a BloodRayne (2005) is.


Illusztrációk: (1) Penge, (2) Van Helsing és (3) BloodRayne
(alul) Underworld


És természetesen a televízió sem maradhatott ki a buliból, hiszen jöttek a vámpír sorozatok dögivel. A már említett Buffy, a vámpírok réme sikerén felbuzdulva elindult 1999-ben az Angel c. spin-off. A Penge 2006-ban sorozat keretében startolt. Később jött a vámpírnyomozósdi a Holdfényben és a Vámpír aktákban (2007), majd a bizarr de annál kapósabb A vámpír, a vérfarkas és a szellem (2008) c. angol sorozat robbant be (amely nemsokárra amerikai verzióban is fut) . És mivel mostanság a téma nagyon nagy divat, ezért keményebben is ráfeküdtek a témára Inni és élni hagyni (2008) és a The Vampire Diaries (2009) startolásával. De a meglévő sorozatok se hagyták ki a lehetőséget, hogy megalkossák az univerzumukba illő vámpírképet. Gondolok itt pl. A Dresden akták, a Bűbájos boszorkák, az Odaát és a Sanctuary - Génrejtek felbukkanó karaktereire.


Illusztrációk: (1) Buffy, a vámpírok réme, (2) Angel és (3) Vámpír akták
alul: (1) Holdfény és (2) A vámpír, a vérfarkas és a szellem


Visszatérve a Twilight-ra:
Tehát kijelenthetjük, hogy nem a Twilight találta fel a spanyol viaszt. És ennyi színesnél-színesebb feldolgozást látva nem is értem, hogy miért tetszik a tiniknek ez kizárólagosan. Rövid elemzésképpen ki is térnék a gyenge pontokra:


Illusztráció: Alkonyat (Twilight)

Először is maga a Twilight alapja kiborító. Adott egy hősszerelmes Edward nevű tini-vámpírunk aki egy boldog családban él vámpír társaival, egy igen modern és szép villában. Apja a kisváros orvosa, ő pedig gimnáziumba jár és nagyon okos. Hétvégente együtt mennek labdát dobálni a családdal. Aki észreveszi a bibit, annak pirospont jár... Igen helyes, ez nem vámpírsztori.

Lássuk hogy lenne ez helyesen:
Van egy jóképű Edward nevű vámpír, aki magányosan él egy felújításra váró elhagyatott régi házban / kriptában /kastélyban. Apját megölte mikor vámpírrá változott, a vámpír apja magára hagyta. A környékbeli lakosok félnek tőle, azonban modorával és műveltségével könnyedén az ágyába csábítja az ártatlan fiatal lányokat (nemcsak hétvégente). Igen, így már sokkal hihetőbb lenne.

Mitől vámpíros ez mégis? Hát a kellékektől. De azok se valami hitelesek:
1. Vámpír-külső: Nekem Edward mint pasi nem lenne elviselhetetlen, de kikészítve mint vámpír röhögésre ingerel. A feltúrt-zselézett haj, és a fehér ábrázat olyan hatást kelt, mint aki most szaladt neki egy frissen meszelt falnak. (Azt már szóvá sem teszem, hogy pocsékul játszik a színész is.)
2. Vérszívás: Hát én nem láttam, hogy ez a központi probléma itt probléma lenne. Egyszerűen csak nem az energiaitalt veszik ki a hűtőből, hanem a vért. Olyan mintha egész nap Bloody Mary-t vedelnének. Ennyi.
3. Napfény és képességek: A legnagyobb poénok ezek. A kijelentés, hogy a "napfényben csillognak, ezért túl feltűnőek" nemcsak röhejes, de írói szempontból egy kényelmes megoldás is. Ejjnye. Egy író azért van, hogy a problémákat kreatívan oldja meg. A gyorsaság amivel a gravitációt legyőzve egy Bella-val a vállán felszalad egy fára szintén kínos mosolyt csal az arcomra. Az erő ami Supermant megszégyeníti megállít egy kocsit...de ezt meg már 8000x láttuk. Node legalább természetfeletti érzékelésével könnyen kiszagolja Bellát. Ez utóbbira már inkább nem írok semmit.
4. A nagy szerelem: Ha már a többi része gyengélkedik a sztorinak ez legyen kövér. Gondolta biztos az írónő... Hát súlyos nyáltenger nehezedik az olvasóra/nézőre ha ebbe belevág. Én speciel fulladoztam, pedig amúgy oda vagyok a romantikáért. Edward és Bella szerelme teljesen megalapozatlan, egyszercsak van és kész. A közönség meg nem tud bekapcsolódni, mert "kimaradt valami". Aztán meg már hirtelen a "meghalok a szívfájdalmaktól, pedig halott vagyok" problémát boncolgatjuk. Jajj!
5. Halhatatlanság - örök fiatalság: Ez valószínűleg a legfontosabb minden vámpírsztoriban. Itt is központi téma. De könyörgöm. Milyen hülye az a vámpír aki már X ideje gimibe jár újra és újra ahelyett, hogy valahol élje az életét. Elvégre nincs szüksége semmilyen papírra, állásra... És ez nem tűnik fel senkinek?
6. Újszerűség: Hát sajnos ez sem nyert. A "The Vampire Diaries" - amit mostanság Twilight koppintásként emlegetnek - 14 évvel megelőzte könyvben a hisztériát. Sajnos azt nem emelték le annó a polcról a mániákusok...

Összességében tehát a Twilight nem érdemli meg a ráfordított figyelmet. Aki elolvasta a cikkem, és nem ért egyet velem, az tegye meg azt a szivességet magának, hogy a következő filmlistából legalább néhányat bepróbál (Ezeket nem láttam, éppen ezért nem írtam róluk semmit a cikkben, de kétségtelen, hogy vannak bennük vámpírok dögivel).:
  • 30 Days of Night 2007
  • A fehér féreg búvóhelye (The Lair of the White Worm) 1988
  • A gonosz háza (Salem's Lot) 1979
  • A vámpír árnyéka (Shadow of the Vampire) 2000
  • A vámpír csókja (Vampire's Kiss) 1988
  • Alkonytájt (Near Dark) 1987
  • Az elveszett fiúk (The Lost Boys) 1987
  • Az elveszett fiúk: A törzs (Lost Boys: The Tribe) 2008
  • Az utolsó ember a Földön (The Last Man on Earth) 1964
  • Bakjwi 2009
  • Blood: The Last Vampire 2000
  • Blood: The Last Vampire 2009
  • BloodRayne II: Deliverance 2007
  • Borzalmak városa ('Salem's Lot) 2004
  • Brotherhood of Blood 2007
  • Buffy, a vámpírok réme (Buffy the Vampire Slayer) 1992
  • Csak egy harapás (Once Bitten) 1985
  • Daybreakers 2009
  • Die Hard Dracula 1998
  • Dracula 3000 2004
  • Dracula: Prince of Darkness 1966
  • Drakula (Dracula) 1931
  • Drakula (Dracula) 1958
  • Drakula (Dracula) 1979
  • Drakula (Dracula) 1992
  • Éjszakai őrség (Nochnoy dozor) 2004
  • Embrace of the Vampire 1995
  • Engedj be! (Lat den rätte komma in/Let the Right One in) 2008
  • Frászkarika (Fright Night) 1985
  • Frászkarika 2. (Fright Night Part 2) 1988
  • Harapós nő (Innocent Blood) 1992
  • Jackie Chan: Ikerhatás (Chin gei bin) 2003
  • Jesus Christ Vampire Hunter 2001
  • Krokodilok bölcsessége (The Wisdom of Crocodiles) 1998
  • Leszbikus vámpírok gyilkosai (Lesbian Vampire Killers) 2009
  • Love at First Bite 1979
  • Menekülés a pokolból (The Addiction) 1995
  • Mesék a kriptából: Vérbordély (Bordello of Blood) 1996
  • Nappali őrség (Dnevnoy dozor) 2006
  • Nosferatu, az éjszaka fantomja (Nosferatu: Phantom der Nacht) 1979
  • Rémségek cirkusza (Cirque du Freak: The Vampire's Assistant) 2009
  • Szörnycsapat (The Monster Squad) 1987
  • The League of Extraordinary Gentlemen 2003
  • Tökéletes teremtmény (Perfect Creature) 2006
  • Transylvania 6-5000 1985
  • Vámpír (Vampyr - Der Traum des Allan Grey) 1932
  • Vampire Hunter D - Bloodlust 2000
  • Vámpírok bálja (Dance of the Vampires) 1967

10 megjegyzés:

  1. Csak egyetérteni tudok. Pár a filmes listába szerintem még befért volna a Kiefer Sutherland-del szerelt The Lost Boys is :) Bár lehet, hogy cask a Jack Bauer fanatikusságom beszél belőlem :)

    A BloodRayne pedig játék adaptáció volt, olyanra is sikeredett. Az a bizonyos híres-neves és rettegett rendező kreálta, akinek nem jut eszembe a neve, de azt tudom, hogy eltiltották a játék alapú film adatptációktól :D

    Amúgy, ha jó vámpír sztorit akarsz olvasni, van J. R. Ward-nak a Fekete tőr testvériség című sorozata. Itt van a polcon, nekem nagyon tetszett.

    Amúgy meg, ha edward elég hülye ahhoz, hogy több rúzs egyen rajta, mint a csajon, akkor miért lep meg, hogy buli helyett iskolába jár? :D

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom miért próbálom még mindig azt feltételezni, hogy Edward normális...igazad van, a karakter a fajtája paródiája (csak nem értem a poént).

    VálaszTörlés
  3. "a filmes listába szerintem még befért volna a Kiefer Sutherland-del szerelt The Lost Boys is"

    Most átnéztem még1x és benne van, még az elején. :-P
    "Az elveszett fiúk (The Lost Boys) 1987"

    De persze nem teljes a lista így sem. Csak próbáltam az ismertebbekre törekedni.

    VálaszTörlés
  4. 2 dolog.

    1. Twilight, levele! Szerintem is szar, szinte mindennel egyetértek, amit írtál a kritikában. Hányni tudnék ettől a napjainkban menő vámpír mániától. Btw, nem csak felületes írás, ez tetszik.

    2. Csak hogy geci is legyek...
    El kell ismerned, hogy a "Lássuk hogy lenne ez helyesen" bekezdés eléggé klisés.

    VálaszTörlés
  5. A Bloodrayne maga a gyalázat. Játéknak nagyon jó volt, de a híres-neves rendező (Dr. Uwe Boll) fejébe nem véletlen akar a fél gamer társadalom golyót ereszteni...

    A Twilight érdekes téma, nem véletlen kerül oly sokszor szóba. Alapjáraton nem semmi bajom a filmmel, sőt, az Újhold még tetszett is, de két dolog miatt mindig felhúzom magam:

    1: csillogás. Ezmiez? Gyulladjon meg, sérüljön, ájuljon el, vagy csináljon akármit a napon, de ne csillogjon. Van annyi vámpírsztori, annyi körítés, de a legtöbb megegyezik abban, hogy az éjszaka lényeinek nem tesz jót a nap. Erre belelökték a sztoriba ezt a csillámlós dolgot és adtak egy pofont az eddig ismert univerzumnak. Ez olyan, mintha kiderülne holnap, hogy a Titanic nem is jéghegynek ütközött, hanem a Mount Everest csúcsa karcolta meg az oldalát...

    2: Edward. Nem véletlen hívom meszesb*zinak, egyszerűen szánalom, amit az a gyerek levág. Bejön a képbe, benyomja a világfájdalmas arcot, a tinicsajok meg csak sóhajtoznak nagyboldogan. Mi van itt, kéremszépen?


    Még pár dolog, amihez hozzászolnék az írással kapcsolatba.

    1: Interjú a vámpírral. Az az igazság, hogy nem lehet a filmet is és a könyvet is elolvasni. Vagy-vagy... tanuljatok a hibámból.
    Ha a filmet nézzük meg először, a fő momentumokat lespoilerezi nekünk, és kedvünk nem lesz végigolvasni a könyvet, mert ahoz vontatott, hgy az események ismeretében menjünk végig rajta.
    Ha viszont a könyvet olvassuk el, rengetegszer fogunk megbotránkozni rajta, mert számos dolgot kihagytak, átírtak benne, ráadásul úgy, hogy a forgatókönyv írója Anne Rice, ergo a saját művét korcsosította el a mozik kedvéért.

    2: Alkonyattól pirkadatig. Sokat vártam, de nagyot csalódtam. A film jó volt, izgalmas, fordulatos, kiszámíthatatlan... az elején. Aztán másfél óra után belökték a vámpírokat. Egyáltalán nem illenek bele a film profiljába, teljesen más történik az utolsó 20 percben, mint az első 90-ben. Ez olyan, mintha a Barátok köztös házról kiderülne, hogy valójában egy idegen életforma, ami évmilliók óta váááár a megfelelő pillanatra. A holnap részben ez el is jönn, amikor is egy portálkaput megnyitva visszaküldi Magdi anyust pusztítani, akit csak Bandika állíthat meg Gabriell arkangyal kardjával...
    A párhuzamok közt mindösszesen annyi a különbség, hogy míg az előbbi filmet hazavágta a túlvilági lények jelenléte, addig a BK-t (haha... békát) feldobná, és biztos, hogy nézném minden részét azok után.

    3: Drakula halott és élvezi. No cemment, vámpírok, Leslie Nilsen... mi kell még? Hatalmas film, a szokásos LN-es baromkodással... imádom.

    4: Buffy: Örök favorit. Nem kezdem el jellemezni, mert külön kisregény születne, de egyszerűen imádom. A szereplők, a sztori, a poénok... egyszerűen mindent visznek. A Buffy hatására kezdtem el sorozatokat nézni... tényleg, kösz Motyor, hogy anno függővé tettél, kb. semmire nincs azóta időm:)

    Underworld: most erre mit írjak? Dögös vámpírcsajok, kemény vérfarkasok, pörgős akció, vagány tűzharcok, érdekes alapsztori, Görög Zita... mi kell még? Egyértelmű: folytatás.

    Összegezve: Nem bánom, ha hozzá nyúlnak az ismert vámpírvilághoz, nem árt sosem a vérfrissítés (höhö... értitek), és nekem amúgy is jobban bejönnek a vagány vámpírok/ szexi vámpírcsajok, mint a Nosferatu szerű démonok. A Twilighttal az a gáz, hogy nagyon túlzásba vitte ezeket a módosításokat. Nyálazzanak benne össze-vissza, nem érdekel, ez egy romantikus sztori, de ne rugja fel az alapszabályokat: a vámpírnak vér kell, a vámpír égjen a napon (emiatt mondjuk a Being human kapcsán is zabos vagyok kicsit... igaz, ott legalább Mitchel nem csillog) és a vámpír legyen kemény. Elvégre ez egy ragadozó faj, nem valami kihalásra ítélt lény. Ha pedig mégis az utóbbi, akkor vagy legyen valami mutáció kapcsán szuperereje, vagy génmanipulációtól, vagy valami ilyesmitől. Csak ne hívja magát vámpírnak.

    VálaszTörlés
  6. Ezesetben my bad, sorry.

    A reggeli kávé hiányának hatása alatt álltam, de erről majd lesz egy szarkasztikus jópofa cikkem :P

    VálaszTörlés
  7. Peti: "Lássuk hogy lenne ez helyesen" Igen, ez direkt olyan klisés, csak szerettem volna rávilágítani egy erős túlzással a lényegre.

    Lac: Mindennel egyet értek. Amúgy nekem tetszett az Interjú a vámpírral. Lehet csak elfogult vagyok, mert azt a vámpírfilmet láttam először, vagy abban az időben voltam Brad Pitt fanatikus...

    VálaszTörlés
  8. Nekem is bejött az Interjú a vámpírral.

    VálaszTörlés
  9. Én a felsoroltak közűl szinte minden sorozatot ill. filmet láttam kivéve a tökéletes teremtményt, a nappali őrséget, a Rajzás és az Engedj ne!-t nem láttam(ez utóbbit most szedem torrenten)Szeretem a vámpíros filmeket,könyveket stb. De a sivatag vámpírjai még nekem sem tetszett.***Stephenie Meyer egy zseniális íronő, minden művét csak dicsérni tudom de az Alkonyat... hát az egy kissé félresikerűlt(Negatív szempontból).Maga a történettel sem lenne semmi baj, ha több lenne benne az izgalom és az élet.Unalmas, hisz mindíg "Edward és Bella nagy szerelméről" van szó de az is nagyon gyenge...
    ***
    A vérszomj,aminek a második része a Két testben elszabadúlva és egy ehez kapcsolódó 3.résznek mondható Két testben újra és újra film nekem kifejezetten nagyon tetszett.Igaz ez nem vámpíros hanem vérvarkasos, és nincs benne romantika de izgalom annál inkább.Csak ajánlani tudom.

    VálaszTörlés
  10. Szia! Igaz, már régebbi a bejegyzés, de azért megpróbálom felvenni veled a kapcsolatot :) Ebben a témában írok szakdolgozatot és kíváncsi lennék, hogy milyen cikkeket és egyéb forrásokat tanulmányoztál, ugyanis én alig találok valamit :( Köszi előre is, ha tudnál nekem segíteni. email címem: klyna18@gmail.com
    Tényleg köszönöm és bocsánat, ha zavartalak :)

    VálaszTörlés